fbpx

De beste manier om immuniteit bij kinderen te versterken

pediatric disease

Ontdek wat onze gemeenschap te zeggen had over het onderwerp in onze laatste M3 Pulse en neem deel aan de Pulse van deze maand.

Sinds de pandemie zijn kinderen minder blootgesteld aan allerlei microben door het bewaren van afstand, de sporadische quarantaines en het vaker wassen van de handen om zo de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Dankzij deze voorzorgsmaatregelen is er in vele landen een significante afname van het jaarlijkse aantal seizoensgriep- en verkoudheidsgevallen. Onderzoek wijst erop dat door het aannemen van deze nieuwe gewoontes ook de verspreiding van andere veelvoorkomende luchtweginfecties kan verminderen.    

Dit lijkt echter in tegenspraak te zijn met een onderzoek in Finland, waarbij een kinderdagverblijf werd gemanipuleerd voor het testen van de veranderingen in het microbioom van de kinderen. Er werd een klein bos aangeplant in hun anders zo stedelijke omgeving, waarbij de kinderen werden aangemoedigd om voor de gewassen te zorgen en in de aarde te spelen. Na slechts 28 dagen waren de microben in de spijsvertering en op de huid van de kinderen gezonder, en was er een toename aan T-cellen en andere belangrijke immuunmarkers in hun bloed te zien. Dit wijst erop dat het afschermen van kinderen tegen bepaalde microben negatieve gevolgen kan hebben voor hun toekomstige immuniteit.

Doe mee aan de M3 Pulse van deze maand en deel uw gedachten over dit nieuwe onderwerp

Hoe bezorgd bent u als zorgverlener over de impact van klimaatverandering op de algemene gezondheid en de gezondheidszorgverlening?

Deelnemen

Door u aan te melden bij M3 Global Research ontvangt u de maandelijkse M3 Pulse vraag en resultaten rechtstreeks in uw inbox. *